Колекція вишитих сорочок Рівненського обласного краєзнавчого музею
Колекція вишитих сорочок Рівненського обласного краєзнавчого музею-593-image

Рівненський обласний краєзнавчий музей має унікальну колекцію вишитих сорочок. Зокрема, у виставковому залі представлені жіноче та чоловіче традиційне вбрання з Полісся та Волині. Після відвідування музею я неодноразово переконалася в словах, прочитаних в книжці «Вишивка Східного Поділля», а саме «Як у природі виживало довершене, так у народній культурі зберігалося і передавалося з покоління в покоління найкраще».

Окрема подяка усім причетним, хто зібрав та створив цю експозицію і тепер кожен може любуватися і надихнутися унікальними давніми речами українського народу. 

До вашої уваги світлини, зроблені у головному експозиційному залі, присвяченому традиційному українському ткацтву та вишивці.

А  тепер трішки докладніше про ці надзвичайні сорочки та хустки кінця XIX – перша третина XX ст.,  а також інформація звідки саме вони:

Перша з верху сорочка з с. Кричильськ, Сарненського р-ну.

Великі квітки повторюються на уставці, підуставковій смузі і на рукаві. Зверніть увагу, що напрямок верхніх стібків червоного кольору почергово лягає то в один, то в інший бік, швидше за все, це вишивка ретязем.

Також, багато оздоблений комір цієї жіночої сорочки.

Наступна за нею з с. Вербче, Сарненського р-ну. Тут вишивка на уставці, рукаві і на комірі однакова. Техніки вишивки: пряма рахункова гладь, ретязь, скісний вивід, вирізування.

А ця колекція вже на іншому стенді:

Неймовірна сорочка з вирізуванням! Погляньте деталі:

Сорочок багато не буває, правда ж?

Більше смачних деталей для вас. Неймовірно майстерно вишитий комір. На нашу думку, таке вишиття виглядатиме стильно і на сучасних речах. Техніки вишивки: пряма рахункова гладь, ретязь, розсипаний хрестик, верхоплут.

Вишивка на рукавах цієї сорочки, вона неймовірно красива!

Геометрія автентичного візерунку, підбір матеріалів та технік вишивки - зачаровує.

Техніки вишивки: пряма рахункова гладь, хрестик, ретязь, штапівка (стебнівка).

А так сорочки виглядають в комплексі, бо сорочка лише складова народного одягу, а не окремий самостійний предмет автентичного гардеробу.

Часто на Рівненщині вишивка на сорочках комбінувалась з тканими візерунками.

Ох і любила вишивальниця квіти, мабуть! І сорочка, і фартух такі заквітчані!

Зауважте, який високий комір в чоловічої сорочки, вишитий верхоплутом

Також, хочу поділитись кількома фото експонатів з фондів музею:

Ці квіти-зорі вишиті  лише однією технікою, прямою гладдю, виглядають довершено. 

На  рукаві цієї сорочки зовсім інша кольорова гама, переважає білий колір вишивки, що виглядає вишукано на сірому полотні.

Вишиті сорочки Рівненської Волині, а також Рівненського Полісся, як ви помітили, можуть бути яскраві, в основному використовується червоний колір, також зустрічаються "білі по білому" сорочки. Як акценти використовуються блакитний, чорний, зелений та інші кольори. 

Основні техніки вишивки в цих регіонах - це занизування, заволікання, косий хрестик, лиштва, вирізування, ретязь, мережки та інші.

Текст і фото Народний майстер України Вихристюк Ольга 
Рівне, липень, 2024 рік

Як доповнення до допису, маємо дослідження пані Тані Дяків О'Нілл та Юлії Гончарової про "Мандри одного поліського візерунку" з жіночої сорочки Рівненщини. А якщо вам нетерпиться взяти голку в руки і почати вишивати собі сорочку, маємо для вас ось такі схеми:

- схема вишивки жіночої сорочки з Полісся

- схема вишивки жіночої сорочки з Рівненської області

Досліджуючи нашу спадщину, ми відроджуємо нашу пам"ять і традиції, створюємо нові скарби в родинні скрині. Надихайтеся, вишивайте собі чи близьким, рівненські сорочки неймовірні!