Вишивка з Миколаївського краєзнавчого музею
Вер. 14, 2024
Вишивка з Миколаївського краєзнавчого музею-626-image

Я звернулась до Миколаївського обласного краєзнавчого музею за інформацією про старовинну вишивку регіону, яка ще збереглась. І справді, в музеї зберігаються дорогоцінні клаптики, які вже зникають. 

Завідувачка відділом пересувних та стаціонарних виставок МОКМ Світлана Романенко показала мені дві сорочки та колекцію збережених фрагментів вишивки. Хочу поділитсь ними з вами.

Перша сорочка з села Рівне Очаківського району, вишита майстринею Кочубей Оксаною Пилипівною 1917 року народження. Сорочка додільна, полотно на станку відрізняється від підтички, а рукави виконані ще з іншого полотна, більш тонкого і розрідженого. Кожен рукав має три вертикальні орнаментальні смуги.

По подолу сорочки, вишитому хрестиком, дівчата йдуть у танок. Правда, ви теж їх бачите?

Дуууже багато збирок на горловині і тонесенький акуратний комір, прикрашений делікатною вишивкою:

Техніка вишивки схожа на кафасор, нажаль, не маємо змоги зазирнути на виворіт, щоб ствердити це. Сподіваємось, ще матимемо нагоду побачити цю сорочку. Орнаментальна смуга на рукаві ближче:

І ще ближче, тут добре видно, наскільки розріджена тканина і який об"єм дає вишивка доволі грубою ниткою в два складення. Також, присутня тоненька смужка візерунку між рукавом і манжетом, така ж, як і на комірі, тільки червоного кольору.

А ось і збирки на манжеті:

На цьому фото гарно видно, як відрізняється полотно рукава від того, що на станку, а також те, що він складається з двох частин і має досить велику ластку:

Друга сорочка початку ХХ ст. з села Новоукраїнка Вознесенського району. Такі носили до 1924 року. Ця сорочка була представлена Артемович М. С. на експозиції 1958 року. 

По-сучасному можна було би сказати, що це вишита сукня, а не сорочка - розріз на грудях сягає талії, має складки і застібається на ґудзики.

Квіткові мотиви на ґестці вишито хрестиком, рукави ж виконані художньою гладдю.

Вишивка на плечах переходить і на задню частину сорочки:

На рукаві - розкидані квіти і листочки:

Багато блакиті, сорочка дуже світла і радісна.

Розглянемо вишиті мотиви на рукаві ближче. Звернули увагу на поєднання жовтого і блакитного на листочках?

Решта фрагментів вишивки, що зберігається в музеї, на жаль, не мають додаткової інформації. Але виглядають чарівно! Я щаслива, що у цих фрагментів з'явився шанс на відтворення і продовження в культурній традиції півдня України.

Сад-виноград:

На фото нижче - явно манішка чоловічої сорочки, досить поширений візерунок. Поєднання зірок, вишитих косою гладдю, та хрестика.

Ще фрагменти старовинного одягу, геометричні візерунки, вишиті хрестиком чорним та червоним кольорами.

А на цьому фрагменті зверніть увагу на вкраплення білої вишивки: 

Надзвичайно красивий манжет! Ймовірно жіночої сорочки. Сам манжет вишитий хрестиком чорним кольором, контур обведений штапівкою червоним кольором. А збирки до манжета вишиті занизуванням. Візерунки на манжеті і на збирках перегукуються між собою. Дуже майстерна робота. 

Два наступні фото - швидше за все, смуги з подолів жіночих сорочок. На першому - вишивка мережкою шабак. Цікаво, які кольори були, коли ця сорочка вишивалась? Схоже, що нитки були пофарбовані природніми барвниками. Як ви вважаєте?

А на цьому - вишивка прямою гладдю і схоже на сліпе вирізування. Вперше бачимо такий візерунок:

На цьому фото, скоріш за все, комір сорочки, вишитий набируванням і прямою гладдю. Дуже красивий візерунок.

А тут, частина переду чоловічої сорочки з коміром. Вишивка надзвичайно майстерна і делікатна. Ймовірно, це була святкова сорочка.

Красивенна мережка шабак на всю висоту візерунку, зверніть увагу, він шився вздовж пазушного розрізу:

Ще пару вишитих манишок з коміром:

Дуже тішимось, що змогли поділитись з вами цими чудовими зразками вишивок Півдня України, яких збереглось зовсім мало. Сподіваємось, що вони надихнуть вас на створення своєї сорочки або вам захочеться прикрасити цими орнаментами сучасні речі. Бо тільки відтворюючи, можна зберегти і передати далі. Збережемо і примножимо!

Більше про вишивку Півдня України можна дізнатися з наших попередніх дописів:

- Вишиті рушники Одещини

- Херсонська вишиванка - яка вона

- Кримськотатарська вишивка

- Безкоштовна схема вишивки чоловічої сорочки Кіровоградської обл., с.Калантаїв

- Безкоштовна схема вишивки чоловічої сорочки-чумачки. Херсонська обл.